Telajärven kunta - Telajärvi kommun

Telajärven palolaitos

Telajärven palolaitoksella, kuten kunnalla muutenkin, on juuret syvällä historiassa. Arkeologiset kaivaukset ovat osoittaneet, että ensimmäinen palokunta organisoitiin melko pian paikallisten luolamiesten keksittyä tulen. Aikojen saatossa menetelmät ovat toki kehittyneet, ja metsäpalon sammuksiin kuseminen on vaihtunut modernin sammutuskaluston käyttöön ja yritysmaailmasta tuttuun tulosjohtamiseen.

Telajärven palopäällikkönä yli 30 vuotta palvellut Unto Mursulahti päätti viimein jäädä eläkkeelle, ja sanoo nykyisin harrastavansa lähinnä postimerkkien ja separaattoreiden keräilyä. Samalla kertaa palomies Arvo Kaski otti lopputilin ja ryhtyi kokopäivätoimiseksi rappioalkoholistiksi. Nykyään palopäälliköksi on ryhtynyt Tuomo Silava, ja tiimiä täydentää ylipalomies Juhana Viinimäki. Palolaitoksen maskoteista, kahdesta angorakanista —nimiltään Rekku ja Musti — tehtiin viisi karvahattua ja kahdeksan paria rukkasia. Sammutus-, pelastus- ja koulutustehtävien, palotarkastusten ja turvalaitteiden huoltotöiden lisäksi tulosjohdollinen yksikkömme vuokraa sammutus- ja pelastuskalustoaan yksityisten ja yritysten käyttöön. Muun muassa liukutankomme viettää lauantai-iltansa paikallisessa ravintolassa stripparin työvälineenä.

Kalusto

Päällystön kulkuväline T-3

Palopäällikkö siirtyy nopeasti kohteeseen Esla 4100 -potkulaudalla. Kevytrakenteista, vain 9 kg painavaa ajokkia voidaan käyttää myös sairaankuljetukseen alle 35-kiloisten uhrien kohdalla. Varusteina T-3:ssa on:

Pelastus- ja sammutusyksikkö T-11

Pelastus- ja sammutusyksikkönä Telajärven palolaitoksella on raskaampi Esla 3300 -potkupyörä. Lähes 17-kiloinen kulkuväline voidaan vuodenajasta ja pelastuskohteesta riippuen lisävarustaa joko suksilla tai luistimilla.

Pelastusvarusteet:
Sammutusvarusteet:
Sytytysvälineet:

Vuosikatsaus

Edellisvuoden aikana tuli kolme kirjeitse lähetettyä hälytystä, kaikki koskien samaa käärmelautailijan ja pyöräkelkan välistä kolaria. Tälläkertaa oltiin paikalla hyvissä ajoin kun toinen kolariajoneuvo oli omaa kalustoamme ja kuljettajana viimeistä kuukauttaan palvellut palomies Kaski. Nopean ensiavun seurauksena kolarin toinen osapuoli menehtyi hyvissä ajoin.

2002 käyttöönotetun, ei vielä kertaakaan toimineen digitaalisen sanomanvälitysjärjestelmän laitteet on revitty irti seinästä ja sijoitettu ovistoppariksi letkunkuivaustorniin. Sen sijaan kunnanviraston vätykset viitsivät vihdoinkin printata nettisivujen palautelomakkeella lähetetyt hälytykset, kaiken kaikkiaan 230 kappaletta (kiitoksia kaikille hälyttelijöille!).

Osa hälytyksistä oli jokseenkin epämääräistä laatua, kuten "Täälä palaa!" ja "Tulukee auttaan!".

Luottamus Telajärveläiseen palo- ja pelastustoimintaan on silti muuallakin maailmassa kova, koska hälytyksiä tehtiin jopa ulkomailta saakka. Suurin osa ulkopaikkakuntain hälytyksistä tuli syystä tai toisesta Espoosta. Eläinkunnasta paloherkimmäksi osoittautuivat kissat ja appivanhemmat ja onnettomuuksissa pääosaa näyttelivät nelijalkaisten eläinten (hirvet, porsaat, vompatit) ja kaksipyöräisten kulkupelien törmäykset. Kissojen puustapelastamisen vähyyteen tutkittuna ajanjaksona saattoi hyvinkin vaikuttaa käyttöönotettu lyijyavusteinen alasajotekniikka.

Toistaiseksi hälytykset tulee tehdä palautelomakkeella tai kirjeitse osoitteeseen:

Telajärven palolaitos
Putkihauentie 3, PL30
39301 TELAJÄRVI